Otavan koulutilan valtakunta elää vieläkin

Keväällä julkaisimme Otava-Seuran kotisivulla artikkelin tekeillään olleesta koulutilan inventointihankkeesta. Laaja työ on nyt saatettu loppuun. Saatavilla eli netistä ladattavina ovat Puistoinventointi, Kartat, Historialliset kartat ja Valokuvaliite. Aineisto on vanhoille otavalaisillekin suureksi osaksi tuntematonta: koulutila rakennuksineen ja sen mahtavat puutarha- ja viljelyalueet olivat kukkulallaan kylän laidalla kuin oma valtakuntansa tai historiallinen linna linnanherroineen, palveluskuntineen ja alaisineen. Koulutilan merkityksen pelkästään Otavalle käsittää valitettavasti ehkä parhaiten vasta näin jälkikäteen. Opetustoiminnan muutettua pois syntyi koulutilalle onneksi uutta elämää kuten pienteollisuutta, Koulutilan Ystävät –yhdistys ja nyt viimeksi Valkean talon (johtajan asuinrakennuksen) käyttöön otto joulutapahtumiin.
Julkaisemme aikaisemman artikkelin ja inventointityön tekijöiden nimet tässä yhteydessä toistamiseen samoin kuin uudet linkit.

Otavan maanviljelyskoulun puistoarvot tallennettu! Inventointiraportti ja vanhat valokuvat nyt netissä (toukokuu 2018)

Otavan 160 vuotta sitten perustettu maanviljelyskoulu oli aikoinaan Lepaan jälkeen Suomen toiseksi merkittävin. Koulusta valmistui satoja puutarha-alan asiantuntijoita, ja koulun vaikutus ulottui laajalle ympäristöön, kun kansaa tutustutettiin uusiin viljelystapoihin ja kasveihin. Sodan jälkeisenä pula-aikana varsinkin kotipuutarhojen sato oli tärkeä. Pelkästään omenapuiden ja marjapensaiden taimia myytiin koululta tuolloin vuosittain 10 000 kpl. 

Kun maanviljelyskoulu 2015 oli siirtänyt opetustoimintansa Mikkelin toiselle puolelle, tyhjilleen jääneisiin rakennuksiin perustettiin erilaisia yrityksiä ja henkilökunnan rivitalot täyttyivät uusilla asukkailla. Arvokas puusto ja puisto, joita koulun puutarhuri ja oppilaat opettajan johdatuksella olivat hoitaneet, jäi sen sijaan melkein oman onnensa nojaan. Vasta perustettu yhdistys Otavan koulutilan ystävät alkoi järjestää koulutilalla tapahtumia ja vapaaehtoisvoimin hoitaa myös puistoa. Myös Mikkelin Puutarhayhdistys on alkanut tuoda puiston arvoa ja hoitotarvetta esiin.
Työryhmä, johon kuuluvat puutarhuri Anna-Liisa Koivisto, arkkitehti Kirsti Kovanen, YTM Marjaana Kovanen ja maisemasuunnittelija Riitta Liukkonen on juuri saanut valmiiksi inventointiraportin „Otavan maatalousoppilaitoksen puistot ja puutarhat“, joka on tehty historiallisten puutarhojen valtakunnallisen kartoitusjärjestelmän mukaisesti.
Inventointiraportti (59 sivua!) ei ole ollenkaan puiden ja kasvien kuiva luettelo, vaan mielenkiintoinen ja perusteellinen katsaus maanviljelyskoulun ja koko alueen historiaan aina 1600-luvulta alkaen, jolloin paikalla oli Liukkolan puustelli. Raportista selviää jopa myös Otavan nimen synty.
Koulutilan puistossa järjestetään vuosittain opastettu kiertokäynti, mutta ainutlaatuiseen n. 900 puun ja pensasryhmän kokonaisuuteen voi tutustua myös oma-toimisesti alueen kartan ja nimikylttien avulla.
Inventointiraporttia täydentää valokuvakokoelma, jonka myös voi ladata katseltavaksi. Valokuvien käyttöoikeus on kuvaajalla. Inventointiraporttiin tullaan vielä lisäämään selventävää kartta-aineistoa (pohjakartta, kasvikartta, inventointialueen rajauskartta, historiallinen kartta) sekä liite „Historiallisesti  ja maisemallisesti arvokkaat kohteet“.
Inventointiraportti on kaikille koulutilan ja koko Otavan historiasta kiinnostuneille  todella suositeltava ja  kiehtova sukellus menneisyyteen – mutta varatkaa lukemiseen aikaa!

Täydennetty inventointiraportti kartta- ja valokuva-aineistoineen (marraskuu 2018):

linkit:

puistoinventointi_nettiin.pdf (81,5 MB)

valokuvaliite_nettiin.pdf (29,6 MB)

kartat.pdf (24,1 MB)

historialliset_kartat_nettiin.pdf (14 MB)